jakość wody za rok 2016
Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej „ŚLĘŻA”
55-050 Sobótka ul. Czysta 7
(71) 31-62-286 Fax (71) 31-62-293
NIP 896-00-07-330 REGON 930210654
aktualizowano 17-10-2016 R.
Michał Piszczałka
Jakość Uzdatnionej wody w gminie SOBÓTKA
w 2016 roku
|
Parametry i wskaźniki |
Ujęcie wody w Świątnikach |
Ujęcie wody w Sulistrowiczkach (wartości uśrednione ze wszystkich badań w 2016r.) |
Dopuszczalne zakresy wartości |
Jednostka |
|
Lp. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
|
WYMAGANIA FIZYKO-CHEMICZNE i ORGANOLEPTYCZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA |
|||||
1 |
1,2-dichloroetan |
< 0,9 |
< 0,9 |
<3,0 |
µg/l |
|
2 |
Akryloamid |
<0,057 |
<0,04 |
<0,1 1) z. 2 |
µg/l |
|
3 |
Amonowy jon |
0,051 |
0,05 |
<0,5 |
mg/l |
|
4 |
Antymon |
<1 |
<1 |
<5 |
µg/l |
|
5 |
Arsen |
2,95 |
1,4 |
<10 |
µg/l |
|
6 |
Azotany |
19,15 |
16,3 |
<50 2) z. 2 |
mg/l |
|
7 |
Azotyny |
0,04 |
0,04 |
<0,05 2) z. 2 |
mg/l |
|
8 |
Barwa |
<5 |
<5 |
- 4) z. 3 |
mgPt/l |
|
9 |
Benzen |
<0,5 |
<0,5 |
<1 |
µg/l |
|
10 |
Benzo(a)piren |
<0,006 |
<0,006 |
<0,01 |
µg/l |
|
11 |
Bor |
<0,05 |
<0,05 |
<1 |
mg/l |
|
12 |
Bromiany |
<5 |
<5 |
<10 3) z. 2 |
µg/l |
|
13 |
Chlorek winylu |
<0,2 |
<0,2 |
<0,5 1), 4) z. 2 |
µg/l |
|
14 |
Chlorki |
35,25 |
7,74 |
<250 5) z. 3 |
mg/l |
|
15 |
Chrom |
7,7 |
<4 |
<50 |
µg/l |
|
16 |
Cyjanki |
<15 |
<15 |
<50 |
µg/l |
|
17 |
Epichlorohydryna |
<0,06 |
<0,06 |
<0,1 1) z. 2 |
µg/l |
|
18 |
Fluorki |
<0,1 |
<0,1 |
<1,5 |
mg/l |
|
19 |
Glin |
46,15 |
60,9 |
<200 |
µg/l |
|
19 |
Kadm |
<0,3 |
<0,3 |
<5 |
µg/l |
|
20 |
Mangan |
33,6 |
<4 |
<50 |
µg/l |
|
21 |
Mętność |
0,28 |
0,31 |
<1 4) z. 3 |
NTU |
|
22 |
Miedź |
<0,002 |
<0,002 |
<2 5) z. 2 |
mg/l |
|
23 |
Nikiel |
20 |
<5 |
<20 |
µg/l |
|
24 |
Ołów |
<4 |
<4 |
<10 |
µg/l |
|
25 |
Ogólny węgiel organiczny (OWO) |
1,45 |
2,4 |
bez nieprawidłowych zmian 6) z. 3 |
mg/l |
|
26 |
pH |
7,67 |
7,43 |
6,5-9,5 5) z. 3 |
- |
|
27 |
Przewodność elektryczna (PEW) |
888 |
363 |
<2500 5) i 7) z. 3 |
µS/cm |
|
28 |
Rtęć |
<0,05 |
<0,05 |
<1 |
µg/l |
|
29 |
Selen |
2,35 |
<2 |
<10 |
µg/l |
|
30 |
Siarczany |
209,5 |
61,7 |
<250 5) z. 3 |
mg/l |
|
31 |
Smak |
<1 |
<1 |
- 4) z. 3 |
- |
|
32 |
Sód |
9,46 |
10,4 |
<200 |
mg/l |
|
33 |
Utlenialność KMnO4 |
0,6 |
0,65 |
<5 8), 9) z. 3 |
mg/l |
|
34 |
Zapach |
<1 |
<1 |
- 4) z. 3 |
- |
|
35 |
S Pestycydów |
<0,4 |
<0,4 |
<0,5 6) i 7) z. 2 |
µg/l |
|
36 |
S Trichlorometanów (THM) |
<16 |
20,2 |
<100 3) i 9) z. 2 |
µg/l |
|
37 |
S Trichloroetenu i tetrachloroetenu (suma trichloroetylenu i tetrachloroetylenu) |
<2 |
<2 |
<10 |
µg/l |
|
38 |
S Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) |
<0,024 |
<0,024 |
0,1 8) z. 2 |
µg/l |
|
Objaśnienia:
5) z. 3 – Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody.
5) i 7) z.3 - Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody. Oznaczana w temperaturze 25oC
5) z. 2 – Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością
korozyjną wody dla rur miedzianych.
6) z. 3 – Nie musi być oznaczana dla produkcji wody mniejszych niż 10000m3 dziennie.
4) z. 3 – Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
8), 9) z.3 – Nie musi być oznaczany, jeśli badane jest OWO; indeks indeks nadmanganianowy – utlenianie po winno być przeprowadzone w ciągu 10min. w temperaturze 100oCelsjusza w środowisku kwaśnym z wykorzystaniem nadmanganianu.
5) z. 3 – Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody.
3) z. 2 – W miarę możliwości bez ujemnego wpływu na dezynfekcję powinno dążyć się do osiągnięcia niższej
wartości.
2) z. 2 – Należy spełnić warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3<=1, gdzie wartości w nawiasach kwadratowych
oznaczają: stężenia azotanów (NO3) i azotynów (NO2) w mg/l. Stężenie azotynów w wodzie
uzdatnionej wprowadzonej do sieci wodociągowej lub innych urządzeń dystrybucji nie może
przekraczać wartości 0,10 mg/l.
8) z. 2 – Wartość oznacza sumę stężeń wyszczególnionych związków: benzeno(b)fluoranten,
benzeno(k)fluoranten, benzeno(ghi)perylen, indeno(1,2,3-cd)piren.
1), 4) z. 2 - Wartość odnosi się do stężenia pozostałości monomeru w wodzie,obliczonego zgodnie ze specyfikacjami maksymalnego uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wodą; Oznaczać w wodzie przesyłanej instalacjami z polichlorku winylu.
3) i 9) z. 2 - W miarę możliwości bez ujemnego wpływu na dezynfekcję powinno dążyć się do osiągnięcia niższej wartości. Suma THM – wartość oznacza sumę stężeń związków: trichlorometan, bromodichlorometan, dibromochlorometan, tribromometan.
6) i 7) z. 2 - Termin "pestycydy" obejmuje organiczne: insektycydy, herbicydy, fungicydy,
nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, a także produkty pochodne (m.in.
regulatory wzrostu) oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji.
Oznaczać jedynie te pestycydy, których występowania w wodzie można oczekiwać.
Wartość stosuje się do każdego poszczególnego pestycydu. W przypadku aldryny, dieldryny,
heptachloru i epoksydu heptachloru NDS wynosi 0,030 μg/l. Suma pestycydów oznacza sumę
poszczególnych pestycydów wykrytych i oznaczonych ilościowo w ramach monitoringu.
1) z. 2 - Wartość odnosi się do pozostałości monomeru w wodzie, obliczonego zgodnie ze specyfikacjami
maksymalnego uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wodą.
Niepewność metody badań fizyko-chemicznych określono jako niepewność rozszerzoną. Współczynnik rozszerzenia k=2; poziom ufności 95%.
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA
PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Jakość wody w gminie sobótka
w I półroczu 2016 roku
Lp. |
Wskaźniki, jakości wody u konsumentów i/lub podawanej do sieci |
Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika w miejscu czerpania przez konsumenta i/lub podawania wody do sieci |
Ujęcie w wody Świątnikach |
Ujęcie wody w Sulistrowiczkach |
|
Liczba bakterii |
Objętość próbki [ml] |
Liczba bakterii |
|||
1 |
Escherichia coli |
0 |
100 |
0 |
0 |
2 |
Bakterie grupy coli |
0 |
100 |
0 1) z. 3 |
0 1) z. 3 |
3 |
Enterokoki (paciorkowce kałowe) |
0 |
100 |
0 |
0 |
4 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°±2 C po 72h |
100 |
1 |
<1 |
<1 |
Objaśnienia:
NDS – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 13.11.2015r. W sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2015r., poz. 1989)
1) z 3 – Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach, do 5% próbek w ciągu roku.
Wyniki opracowano na podstawie badań SGS Polska Sp. z o. o. Laboratorium Środowiskowe 43-200 Pszczyna ul. Cieszyńska 52A, wykonywanych przez ZGKiM „ŚLĘŻA” w ramach wewnętrznej kontroli jakości wody.
Opinia władz sanitarnych:
Woda dostarczana w gminie Sobótka odpowiada wymaganiom sanitarnym ustalonym dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Załączniki do pobrania
Pobierz | Rozpakuj |
---|---|
Pobierz spakowane pliki | Rozpakuj pliki i pobierz |
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Beata Syposz | 16-02-2017 12:40 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | 16-02-2017 | |
Ostatnia aktualizacja: | - | 16-02-2017 12:40 |