Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej
System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

System eWrota

eWrota
BIPy jednostek organizacyjnych.

jakość wody 2011

0x08 graphic
Zakład Wodociągów i Kanalizacji

55-050 Sobótka ul. Czysta 7

( (71) 31-62-286 Fax (71) 31-62-293

NIP 896-00-07-330 REGON 930210654

www.zwiksobotka.pl

 

0x01 graphic

aktualizowano 01-09-2010 r.

Jan Bagiński

Jakość Uzdatnionej wody w gminie SOBÓTKA

 

 

 

Parametry i wskaźniki

Ujęcie wody w Świątnikach

Ujęcie wody w Sulistrowiczkach

Dopuszczalne zakresy wartości

Jednostka

Lp.

1

2

3

4

5

 

WYMAGANIA FIZYKO-CHEMICZNE, ORGANOLEPTYCZNE I MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA

1

Amonowy jon

< 0,05

< 0,05

0,50

mg/l

2

Barwa 4)

akceptowalna

akceptowalna

 

 

3

Chlorki

33

6,2

2505)

mg/l

4

Glin

---

----

200

mikrog/l

5

Mangan

< 33

< 33

50

mikrog/l

6

Mętność 4)

0,25

0,37

1

NTU

7

Ogólny węgiel organiczny (OWO)

Nie dotyczy

Nie dotyczy

bez nieprawidłowych

zmian 6)

 

8

Stężenie jonów wodoru (pH)

7,4

7,8

6,5-9,5 5)

 

9

Przewodność7)

957

575

2.500 5)

mikroS/cm

10

Siarczany

150

56

250 5)

mg/l

11

Smak4)

akceptowalny

akceptowalny

 

 

12

Sód

7,57

1,83

200

mg/l

13

Utlenialność z KMnO4

< 0,5

0,99

5,0 8)9)

mg/l

14

Zapach 4)

akceptowalny

akceptowalny

 

 

15

Żelazo

58

14

200

mikrog/l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parametry i wskaźniki

Ujęcie wody w Świątnikach

Ujęcie wody w Sulistrowiczkach

Dopuszczalne zakresy wartości

Jednostka

Lp.

1

2

3

4

5

 

INNE PARAMETRY FIZYKO-CHEMICZNE ZALECANE

1

Magnez

63

63

30-12513)

mg/l

2

Wapń

104

16,4

nienormowany

mg/l 

3

Twardość

<488

297

60-50012)

mg CaCO3/l

 

Objaśnienia:

1)   Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach, do 5 % próbek w ciągu roku.

2)   Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych, a w przypadku przekroczenia dopuszczalnych wartości, należy zbadać, czy nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z obecności innych mikroorganizmów chorobotwórczych, np.: Cryptosporidium.

3)   W przypadku podania jednej wartości dolna wartość zakresu wynosi zero.

4)   Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.

5)   Parametr powinien być uwzględniony przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody.

6)   Nie musi być oznaczany dla produkcji wody mniejszych niż 10.000 m3 dziennie.

7)   Oznaczana w temperaturze 25 °C.

8)   Nie musi być oznaczany, jeśli badane jest OWO.

9)   Indeks nadmanganianowy - utlenianie powinno być przeprowadzone w ciągu 10 min w temperaturze 100 °C w środowisku kwaśnym z wykorzystaniem nadmanganianu.

10)  Częstotliwość i metody monitorowania zostaną określone w terminie późniejszym.

11)  Wyłączając tryt, potas-40, radon i produkty rozkładu radonu."

12) W przeliczeniu na węglan wapnia; wartość zalecana ze względów zdrowotnych — oznacza, że jest to wartość pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości podanej w załączniku przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

13) Nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych — oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości podanej w załączniku przez przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne.

 

 

1)Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.

Wyniki opracowano na podstawie badań laboratoriów Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego i Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Wrocławiu, wykonywanych przez ZWiK w ramach wewnętrznej kontroli jakości wody.

Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Wrocławiu:

woda dostarczana w gminie Sobótka odpowiada wymaganiom sanitarnym ustalonym dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sobótka, dnia 02-09-2010.

 

Sporządził: Kierownik działu Wodociągów Jan Bagiński

 

 

 

 

Załączniki do pobrania

Pobierz Rozpakuj
Pobierz spakowane pliki Rozpakuj pliki i pobierz

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Agnieszka Bielecka 03-09-2010 10:41
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Beata Syposz 03-09-2010
Ostatnia aktualizacja: Beata Syposz 08-02-2012 08:27